Gebelik

Hamilelik belirtileri nelerdir?

Bebek sahibi olmanın hayalini kuran veya bebek sahibi olmayı henüz planlamayan kadınların büyük çoğunluğu için hamilelik belirtilerini bilmek büyük önem taşır. Hamilelik, kendine has özellikleri olan ve her kadında farklı seyredebilen bir süreçtir. Hamileliğin olmazsa olmaz belirtisi, beklenen adet döneminde gecikme yaşanmasıdır. Ancak adet dönemi düzensiz olan veya iklim değişikliği, stres gibi faktörlerin adet dönemini etkilediği kadınlarda her adet gecikmesi, hamilelik belirtisi anlamına gelmez. Bu nedenle kadınların diğer hamilelik belirtileri hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. Hamilelik belirtileri ile ilgili merak edilenleri yazının devamında bulabilirsiniz.

İçindekiler

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?


Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Yumurtanın spermle buluşması ve kadının rahmine tutunması ile birlikte hamilelik süreci başlar. Bu dönemde kadının vücudundaki hormon düzeylerinde önemli değişiklikler meydana gelir. Hormonal değişimlerin etkisiyle kadında hem fizyolojik hem psikolojik bazı değişiklikler yaşanmaya başlar. Gebeliğin ilk belirtisi adet gecikmesidir. Bunu, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, mide bulantısı, kusma, halsizlik, baş dönmesi, ani duygusal değişimler gibi belirtiler takip eder. Hamilelikte bazı hormonlar ön plana çıkar. Bu hormonların hamilelik belirtileri üzerinde doğrudan etkisi vardır. Bunların başında hamilelik hormonu olarak da bilinen beta-HCG hormonu gelir. Erkek üreme hücresi olan spermin kadın üreme hücresi olan yumurtayı döllemesi ile birlikte plasenta, HCG hormonu salgılamaya başlar. Hamile olmayan kadınların kanı laboratuvar ortamında incelendiğinde beta-HCG hormon düzeyinin oldukça düşük olduğu görülür. Ancak hamile kadınlarda gebeliğin ilk günlerinde bile beta-HCG hormonu ani şekilde artmaya başlar. Bu nedenle gebeliğin kesin tanısının konulmasında, kandan bakılan beta-HCG hormonu önemli bir kriterdir. Beta-HCG hormonunun artması ile birlikte anne adayının vücudunda bazı değişiklikler başlar. HCG hormonunun kadın vücudundaki en önemli görevi, östrojen ve progesteron hormonlarının salınımını sağlayarak gebeliğin sağlıklı bir biçimde devam etmesidir.. Hamilelikte adet döngüsünün kesilmesinden, mide bulantısına kadar pek çok değişimde HCG hormonunun etkisi vardır. Hamileliğin erken dönemlerinde ve geç dönemlerinde görülen hamilelik belirtilerinden bazıları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Adet gecikmesi: Hamileliğin en erken fark edilen belirtisi, beklenen adet döngüsünde yaşanan gecikmedir. Döllenmenin olmadığı durumlarda kadının vücudundaki östrojen hormonu azalmaya ve progesteron hormonu artmaya başlar. Artan progesteron hormonu rahim iç dokusunu dejenerasyona uğratır. Progesteron hormonunun giderek azalması ile birlikte dejenerasyona uğrayan ve parçalanan rahim iç dokusu adet kanaması ile birlikte vücuttan atılır. Yumurtanın sperm tarafından döllendiği ve anne rahmine tutunduğu durumda ise beta-HCG hormonunun etkisiyle progesteron salınımı devam eder. Bu durum neticesinde rahim iç dokusu dökülmez ve hamilelik süresince regl görülmez. Ancak her adet gecikmesi hamilelik belirtisi olmayabilir. Özellikle polikistik over sendromu olan bireyler başta olmak üzere adet döngüsü düzensiz olan kadınlar için beklenen adet tarihini tahmin etmek çok kolay olmayabilir. Bunun yanı sıra adetleri düzenli olan kadınlarda da çeşitli zamanlarda iklim değişikliği, stres, geçirilen ağır enfeksiyon hastalıkları gibi nedenlerle de adet dönemlerinde gecikme yaşanabilir.

Memelerde hassasiyet: Kadınların büyük çoğunluğu adet dönemlerinde de memelerde hassasiyet ve şişlik yaşarlar. Bu nedenle memelerde görülen hassasiyeti, hamilelik belirtisi olarak düşünmeyebilirler. Hamilelik döneminde kandaki östrojen, progesteron gibi hormonların düzeylerinde yaşanan değişimlerle birlikte memelerde de değişimler görülür. Bu değişimlerin ilki, memelerde hassasiyetin ve şişliğin artmasıdır. Buna ek olarak, meme uçlarında ve meme ucunu çevreleyen koyu renkli halkada da değişiklikler meydana gelir. Meme uçları daha belirginleşir; çevresindeki halka daha koyulaşır ve meme ucundaki kabarcıklar daha da ortaya çıkar. Hamilelik hormonları ile birlikte göğüslere olan kan akışının artması ile memeler kan toplamaya başlar. Bu durum memelerdeki damarların daha belirgin hale gelmesine neden olur.

Mide bulantısı: Hamilelik belirtisi denildiğinde ilk akla gelen semptomlardan biri de mide bulantısıdır. Anne adayının kanında giderek artan beta-HCG hormonu, mide bulantıları ve kusma yaşanmasına neden olabilir. Gebeliğin ilk trimesteri olarak bilinen ilk 3 aylık dönemden sonra kandaki HCG hormonu giderek azalmaya başlar. Böylece mide bulantılarının şiddeti hafifler ve kaybolur.

Baş dönmesi: Hamileliğin başlaması ile birlikte rahim hızlı bir biçimde büyüme gösterir. Bu büyümenin etkisiyle anne adayının dolaşım sistemi, rahme daha fazla kan taşımaya başlar. Bu durumun neticesinde beyin dahil olmak üzere diğer organlara daha az kan akışı sağlanır. Bu nedenle hamilelik döneminde uyku hali, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi ya da bayılma sık rastlanan belirtilerindendir.

Sık idrara çıkma: Hamileliğin erken belirtileri arasında sayılan sık idrara çıkma, gebeliğin hem ilk trimester olarak bilinen ilk üç aylık döneminde hem de üçüncü trimester olarak bilinen son 3 aylık döneminde anne adaylarının büyük çoğunluğunda gözlenir. İlk dönemde sık idrara çıkmanın nedeni, hormonal değişimler ve büyüyen rahmin mesaneye baskı yapmasıdır. Son trimesterde ise doğuma hazırlanan fetus mesaneye baskı yapmaya başlar.

Şişkinlik ve hazımsızlık: Başta progesteron hormonu olmak üzere çeşitli hormonların etkisi ile bağırsak hareketlerinde yavaşlama meydana gelir. Buna ek olarak, rahimde görülen hızlı büyüme de bağırsakların sıkışmasına ve bağırsak hareketlerinin azalmasına neden olur. Bu durumun neticesinde anne adaylarında kabızlık, buna bağlı olarak midede ve karında şişkinlik ve hazımsızlık problemi ortaya çıkar.

Yorgunluk ve halsizlik: Özellikle hamileliğin ilk trimesterinde artan progesteron hormonu ile birlikte anne adaylarında yorgunluk ve sürekli uyuma isteği ortaya çıkabilir.

Cilt değişiklikleri: Hamilelikte anne adayının kan hacminde yaşanan değişimlere bağlı olarak çeşitli cilt problemleri görülebilir. Kızarıklık, kaşıntı, vajinanın maviye yakın bir hal alması, hamilelikte yaşanan başlıca cilt değişiklikleridir.

Aşerme: Her anne adayında görülmemekle birlikte aşerme de hamilelik belirtileri arasında ön sıralarda yer alır. Hormonal düzeylerde yaşanan değişimler ile birlikte hamileliğin bazı dönemlerinde kadınların bazı yiyeceklere olan istekleri artar. Bu durum genellikle hamileliğin ilk trimesterinde görülür. Üçüncü aydan itibaren aşerme yavaş yavaş kaybolur.

Vücut sıcaklığında artış: Gebelikte HCG, progesteron ve östrojen gibi hormonların da etkisiyle vücut sıcaklığında bir miktar artış meydana gelir.

Ani ruhsal değişimler: Hormonların etkisiyle hamile kadınlar ani ruhsal değişimler yaşayabilir. Ağlama krizine girmek, aşırı gülmek gibi normalde olmayan duygusal tepkiler hamileliğin ilk belirtilerinden olabilir.

Hamileliğin kesin tanısı ancak kan testleri sayesinde konulabilir. Hamilelik bir kadının hayatındaki en heyecan verici dönemlerden bir tanesidir. Bu nedenle anne adayları, çoğu zaman adetin gecikmesini veya kan testini yaptırmayı bekleyemez ve hamilelik belirtileri hakkında sıklıkla araştırma yaparlar. Siz de sağlığınız ile ilgili her türlü konuda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmeyin.